Овочі відкритого грунту

На базі Миколаївського НАУ було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «Перспективні  напрями екологічної безпеки вирощування овочів відкритого ґрунту».

Відкрив Міжнародну науково-практичну конференцію – ректор Миколаївського національного аграрного університету, професор – В’ячеслав Шебанін, який наголосив, що на сьогоднішній день сільгосппідприємства агропромислової галузі України мають нагальну потребу в висококваліфікованих фахівцях на селі, які б водночас володіли якісними теоретичними знаннями та корисними практичними навичками, адже кадри, як і завжди вирішують все: «Ми поки що єдиний ВНЗ півдня України, який на сьогодні має наукові бали. Мається на увазі, що конгломерат наукового банку Миколаївського національного аграрного університету та конгломерат компанії «С-Росток» надасть можливість  підготувати «адресного» фахівця за конкретним направленням на відповідне замовлення агропромислового підприємства.  Повірте мені, аби підготувати вузько профільованого фахівця нам з вами достатньо в жовтні-листопаді укласти договори і вже в червні ви отримаєте того фахівця, в якому дійсно маєте потребу».

IMG_8353

Про проблеми якості поливної води та її вплив на засолення ґрунтів доповів завідувач кафедри ґрунтознавства та агрохімії Миколаївського національного аграрного університету, д.с.-г.н., професор – Сергій Чорний – «Вся проблема в тому, що у нас на півдні України основні джерела зрошення знаходяться в низинах великих річок, які протікають великі відстані, головним чином з Півночі. На берегах цих річок знаходяться великі промислові центри, і так чи інакше відбуваються певні впливи на річкові води, а потім й на поливні».

Про шляхи зменшення пестицидного навантаження на ґрунти при вирощуванні овочів доповідав директор ТОВ «С-Росток» – Рустам Садрідінов.

Представник компанії «Сингента» – Микола Довгаль – розповів про програму компанії –  «СтудентиСингенти», у рамках якої, студенти українських ВИШів проходять практику в різних підрозділах компанії, а після її проходження – працевлаштовуються в компанії, як повноцінні співробітники:«Цього року в Миколаївській області «Сингента» відкриває науково-дослідний центр, і ми вже отримали заявку від керівника групи науково-дослідних центрів України на те, щоб у 2015 році в цьому центрі проходили практику і студенти Миколаївського НАУ. Все це відбувається в результаті відбору, адже ми прагнемо отримати найкращих студентів. Судячи з цифр, які назвав ректор Миколаївського національного аграрного університету – тут всі студенти високого рівня, адже з 1500 випускників на обліку в центрі зайнятості стоять лише двоє – це надзвичайно високий показник».

Презентацію української овочевої компанії «Ювісі» особисто провів директор з продажів компанії«Мікрон» (Англія)Саймон Ріхілл, який дав високу оцінку проведеному заходу: «Это был очень хорошо организованный день поля, мне очень понравилось. На сегодняшний день мы уже договорились с ректором Николаевского национального аграрного университета о подготовке кадров для компании «Ювиси» и компании «Микрон» из числа студентов аграрного университета. Кроме того, они будут обучаться на предоставленной нами технике на опытных полях университета. Опыт, который мы получили, сотрудничая с университетами Великобритании – мы будем внедрять в работу с Николаевским НАУ. Также мы планируем проводить обучения местных фермеров на базе университета».

IMG_8366

Про застосування біопрепаратів, як фактору зниження хімічного навантаження на ґрунти розповіла завідувач кафедри землеробства Миколаївського національного аграрного університет, д.с.-г.н., професор – Валентина Гамаюнова.

«Звичайно, зараз органіки ми практично вносимо дуже мало, тому що її немає. Ми повинні використовувати всі біологічні речовини, які тільки можемо. Це солома, після жнив культур зернових, це посіви седеральних культур, де ми вирощуємо зернову культуру, наприклад, з бобовою, а потім заорюємо її в ґрунт, як  седеральну культуру. Вона буде нам збагачувати ґрунт, підтримувати його родючість, тому що при засоленні в ґрунті накопичується велика кількість солей, погіршується механічний склад ґрунту, зменшується зміст гумусу і т.д.  Ці питання ми обов’язково повинні враховувати, адже за цим  – питання майбутнього.

Перш за все, необхідно підтримувати в належному стані родючість національних ґрунтів. В один рік ми можемо отримати високу врожайність, на другий рік – меншу, але ґрунт  ми ніколи не обманемо.  Це наше національне надбання, яке ми маємо зберегти і залишити наступним поколінням. Саме над цими питаннями ми працюємо на нашому факультеті аграрних технологій Миколаївського НАУ».

IMG_8389

Більшість випускників Миколаївського національного аграрного університету починають працювати за фахом, ще навчаючись в університеті. Багато хто з них працевлаштовуються на тих сільськогосподарських підприємствах, де проходили виробничу практику.

Анастасія Федосова – агроном  ТОВ «С-Росток», студентка Миколаївського національного аграрного університету: «Все началось с прошлого лета,  когда я работала на опытных полях университета, именно там я познакомилась с руководством компании «С-Росток». Я закончила третий курс, перехожу на четвертый, одновременно учусь и работаю в «С-Росток». Когда пришло время сдавать экзамены – я почувствовала, что мне не надо готовиться. Без какой-либо особенной подготовки, я спокойно шла на екзамен, впервые без шпаргалок – все было отлично, сдала, с удовольствием пообщалась с преподавателями и получила хорошие отметки».

Ольга Большакова – агроном ТОВ «С-Росток», випускниця Миколаївського національного аграрного університету: «За пять с половиной лет я закончила магистратуру агрономического факультета Николаевского НАУ. Декан моего факультета – Валентина Васильевна Гамаюнова после окончания учебы пригласила меня поработать в компании «С-Росток. «С-Росток» – открыл мне двери в аграрный мир, ведь на сегодняшний день это единственная компания, которая берет к себе на работу студентов после окончания учебы, без опыта работы».

Ганна Чебан – бухгалтер ТОВ «С-Росток», випускниця Миколаївського національного аграрного університету: «После окончания университета я начала работать по профессии в компании «С-Росток». Я очень рада этому, потому что у компании большие перспективы и я имею возможность приобретать каждый день бесценный опыт работы».

«Можливість демонструвати світу останні досягнення наукового насінництва на дослідних демонстраційних полях є значним досягненням та корисним надбанням для всіх учасників агропромислового виробничого ланцюжка, але треба йти далі – наголошує ректор Миколаївського НАУ – професор В’ячеслав Шебанін – адже наша держава має потужний потенціал перспектив та розвитку сільського господарства та агропромислового виробництва».

Тісна співпраця освіти та виробництва з підготовки професійних кадрів на замовлення полегшить процес працевлаштування  для випускників Миколаївського національного аграрного університету та  сприятиме розвитку підприємств агропромислової галузі.

Адже саме тоді, коли на їхніх нивах працюватимуть справжні професіонали, майстри своєї справи, люди, які люблять нашу родючу землю та свою професію –  відбуватимуться відчутні позитивні зрушення та неминучий розквіт агропромислової галузі. І саме таких високоосвічених фахівців готують в Миколаївському національному аграрному університеті, тому що там добре знають –

КАДРИ ВИРІШУЮТЬ ВСЕ!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*