Круглий стіл з актуальних питань діяльності аграрних закладів вищої освіти та з нагоди 100-річчя Національної академії аграрних наук України

У листопаді 2018 року на базі МНАУ підготовлено та проведено «круглий стіл» «Нова стратегія розвитку аграрних закладів вищої освіти через створення сучасних організаційних форм для підвищення якості освіти, конкурентоспроможності і трансферу сучасних агротехнологій».

Захід, в  якому взяли участь ректори аграрних ЗВО України, перший віце-президент НААН М.В. Гладій, керівники сільгосппідприємств потенційних засновників ННВ Консорціуму, представники наукових установ НААН керевництво Державної установи “Науково-методичний центр “Агроосвіта” був присвє’ячений 100-річчю Національної академії аграрних наук.

Учасники обговорили широке коло питань сучасного стану і перспективних напрямків розвитку аграрної освіти і науки, інтеграції їх з виробництвом. Наголошувалось, що незважаюче на те, що аграрний сектор України формує майже 40 відсотків ВВП, є реальним донором національної економіки і має вагому потребу у кваліфікованих кадрах, державне замовлення на підготовку спеціалістів для галузі щорічно скорочується і на сьогодні становить лише один відсоток.

Необхідно обновити регіональне замовлення за рахунок місцевих бюджетів, невирішеним залишається фінансування коледжів у поточному році і на перспективу. Від імені зібрання було сформовано пакет першочергових питань для вирішення у Міністерстві освіти і науки України, зокрема пропозиції до Правил прийому на навчання в аграрні ЗВО молоді, яка постіно проживає в сільській місцевості, формування регіонального замовлення, фінансування коледжів, ефективного використання земельних ресурсів.

Учасники заходу мали можливість переконатися у важливості партнерства з бізнесом. Вони відвідали об’екти міської лікарні №3 і Миколаївського базового медичного коледжу, які опалюються від котельні, що працює на пілетах. Котли для неї виготовлені на основі енергоефективних технологій на виробничих площах університету за підтримки групи компаній “Південна аграрно-експортна компанія”.

Також учасники ознайлмилися із сучасною матеріальною базою Баловнянської виробночої бази ГК ПАЕК, на якій здобувачі вищої освіти університету проходять практичну підготовку за дуальною фомою освіти.