Селекційно-генетичний інститут

Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення – одна з провідних установ аграрної науки в Україні у галузі селекції та насінництва польових культур.

logo (1)

Створений у квітні 1912 року з селекційного відділу Одеського дослідного поля.

З 1928 року – Український генетико-селекційний інститут, з 1935 – Всесоюзний селекційно-генетичний інститут Всесоюзної академії сільськогосподарських наук ім. В. І. Леніна.

З 1991 року – Селекційно-генетичний інститут у складі Української академії аграрних наук.

У квітні 1999 року Постановою Кабінету Міністрів України надано статус Національного центру. Отримана назва – Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення.

В установі працюють 329 співробітників.

Серед співробітників інституту 4 академіки Української академії аграрних наук (С. П. Лифенко та М. А. Литвиненко – фахівці у галузі селекції озимої м’якої пшениці; А. А. Лінчевський – селекції озимого і ярого ячменю; А. Ф. Стельмах – дослідження спеціальної генетики пшениці) та 1 член-кореспондент УААН (В. М. Соколов, директор установи – селекція кукурудзи).

Основними напрямами роботи інституту є розробка важливіших питань теорії селекції сільськогосподарських рослин, наукове забезпечення і удосконалення селекційного процесу та створення на цій основі високопродуктивних, високоякісних сортів, гібридів зернових, зернобобових, олійних, кормових культур.

На даний час здійснюється селекція озимої м’якої і твердої пшениці, озимого та ярого ячменю, кукурудзи, сорго, соризу, соняшнику, сої, нуту, гороху, люцерни, еспарцету.
За час існування інституту створено більше 380 сортів і гібридів, які знайшли широке застосування у виробництві, займали та займають значні площі посіву у багатьох регіонах.  Так, сорт озимої пшениці Одеська 3 висівався свого часу майже на семи мільйонах гектарів, а кожний третій гектар озимої пшениці в Україні займав сорт Одеська 51. І тепер сорти селекції інституту висіваються в Україні щороку на 5-6 мільйонах гектарів.
У Державний реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, занесено 170 сортів селекції СГІ (2011 р.).

 

65036 м.Одеса, Овідіопольська дорога, 3
Телефон: (048) 789-54-01, (048) 789-54-27
Факс:      (048) 789-52-89
Е-mail:     sgi-uaan@ukr.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*